Czas na piwo #23 - Rocknrolla - Browar Kingpin
Po wysypie zdjęć grzybów u znajomych na FB ewidentnie widać, że zaczął się właśnie sezon grzybowy, więc każdy kto żyw chwyta za koszyk lub siatkę i rusza do lasu w poszukiwaniu najlepszych okazów. Z racji, że nie znam się na grzybach to nie pędzę za tłumem, a w zasadzie to zbieram tylko te gatunki jakie rozpoznaję. Tak było w tym przypadku, gdy zobaczyłem wystającą z trawy szyjkę znanego mi trunku.,
Okazało się, że jest to Rocknrolla - American Pale Ale ze skórką pomarańczy i werbeną, czyli pierwsze piwo warzone przez Browar Kingpin od 2014 roku. Co prawda tak się złożyło, że akurat ta butelka była nieco po terminie, ale nie była bynajmniej sprzed sześciu lat. Bynajmniej mam taką nadzieję, nawet graniczącą z pewnością, ponieważ etykieta już jest po liftingu co powinno wykluczyć taką możliwość.
Piwowarzy z poznańskiego browaru Kingpin od 2014 roku, ku uciesze swoich sympatyków, uwarzyli dziesiątki różnych piw, ale sprawdzony klasyk trzyma się mocno!
Rocknrolla to klasyczny styl American Pale Ale o wyrazistym smaku i z mocnym, aromatycznym i goryczkowym kopem. Świeży, cytrusowy aromat, zawdzięczany kompozycji pięciu amerykańskich odmian chmielu, wzbogaciliśmy aromatem i smakiem skórki pomarańczy i werbeny cytrynowej.
informacja ze strony Browaru Kingpin
Dość intensywny aromat, cytrusowo, grejpfrut, pomarańcza, pomelo, werbena daje lekką ziołowość, ogólnie przyjemny aromat. Piwo fajnie wygląda, delikatnie mętne, soczyście nektarowe, barwa jasna, słomiana, piana średnia lekko brązowa w miarę trwała. W smaku mocno wyczuwalna goryczka, cytrusy, ale też przyjemna żywiczność, lekka skórka z pomarańczy. Dobrze wysycone i godne polecenia.