Czas na piwo #02 - Aan Lager Wal

Aktualnie ósme pokolenie zajmuje się warzeniem piwa w rodzinnym browarze Gulpener Bierbrouwerij z Gulpen położnego w południowo wschodnim krańcu Holandii, zarówno do granicy z Belgią i Niemcami jest około siedem kilometrów. Wpływy sąsiednich krajów skutkują ofertą browaru, warzone jest tu piwo zarówno w tradycyjnych belgijskich stylach górnej fermentacji, czyli blondy, dubble i triple, ale też niemieckie pilsy i weizeny. Pierwsza warka uwarzona została w 1825 roku i była właśnie piwem górnej fermentacji. Od tamtego czasu browar się systematycznie rozwijał, obecnie w ofercie browaru Gulpener Bierbrouwerij znajdziemy blisko 20 różnych gatunków piwa, a produkcja przekracza 100 tysięcy hektolitrów piwa rocznie

Cechą charakterystyczną, która wyróżnia ten browar od innych jest wykorzystanie podczas warzenia piwa wyłącznie produktów lokalnych. Chmiel pochodzi własnej uprawy, woda również jest z własnego ujęcia, natomiast jęczmień pochodzi od lokalnych rolników. Wszystko to sprawia, że Gulpener jest jedynym prawdziwie holenderskim piwem.

Na limburskiej polach o łącznej powierzchni około 400 hektarów lokalni rolnicy uprawiają jęczmień, pszenicę, żyto i orkisz, następnie ziarna są doprowadzane do fazy kiełkowania i są suszone i prażone na słód. Jako środek aromatyzujący słód określa podstawowy charakter i barwę piwa. kolei chmiel nadaje piwu typowy gorzki smak, ale również kwiatowy zapach. W Reijmerstok rosną dwa rodzaje chmielu: Mercur i Hallertauer Traditione.

Mimo tak tradycyjnego podejścia do warzenia piwa piwowarzy z browaru otwarci są na poszukiwanie nowych smaków i kompozycji, regularnie eksperymentują z nowymi smakami, które mają zaskoczyć prawdziwych miłośników piwa.

To właśnie z efektem takiego eksperymentu jest Aan Lager Wal, w 2017 roku Steven - piwowar z Gulpener Bierbrouwerij zdecydował się na uwarzenie pojedynczej warki we współpracy z piwowarami Fer'em i Pepijin'em van de Prael z rodzinnym browarem Brouwrij de Prael z Amsterdamu, w konsekwencji powstał wyraźny lager sesyjny z łagodną goryczką, a bogaty i owocowy aromat chmielenia na zimno zapewnia dodatkowy charakter. Ponieważ ta eksperymentalna warka była tak udana, że w kolejnych latach współpraca jest kontynuowana.

AAN LAGER WAL
Styl: India Style Lager
3.50% ABV
No IBU
Kraj pochodzenia : Holandia

Piwo prezentuje się bardzo ładnie, złoto-bursztynowy kolor o lekkim zmętnieniu, na wierzchu tworzy się szara mocno pęcherzykowa piana o niskiej retencji, później tworzą się ładne kręgi na szklance. Proste słody nadają piwu atrakcyjny aromat, który jest przecinają zapachy chmielu i owocowe nuty, coś jakby melon, trochę cytrusa. W smaku jest lekko słodko-słodowy, goryczka jest bardziej wyczuwalna niż w aromacie, lekki, świeży smak, a dopełnia go kwaśna nuta owocowa. Dobrze nagazowane, świetne piwo sesyjne. Łatwy do picia!

Ocena 3,5 na 5